Misverstand?!

Geplaatst op 20 mei 2015 om 13:14

Met enige regelmaat spreek ik ze: gescheiden ouders, met een minderjarig kind, die ten onrechte denken dat hun kind op het moment dat hij/zij 12 jaar is geworden zelf mag bepalen bij welke ouder hij/zij wil gaan wonen.

Dit misverstand wil ik nu voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Een minderjarig kind mag niet zelf bepalen waar hij/zij gaat wonen. Een kind dient namelijk te doen wat zijn/haar ouders hem/haar vertellen. Dus, zodra een kind 12 jaar is geworden, blijft hij/zij wonen waar hij/zij op dat moment woont. Uiteraard kunnen ouders in onderling overleg afspreken dat het woonadres op een gegeven moment wijzigt. Dat hoeft niet pas te gebeuren wanneer een kind 12 jaar is, dat zou ook in een eerder dan wel later stadium kunnen.

Indien de ouders er in onderling overleg, en eventueel na mediation (= bemiddeling), niet uitkomen, kan de kwestie over het hoofdverblijf aan een rechter worden voorgelegd. Een kind van 12 jaar of ouder krijgt alsdan bericht van de rechter en wordt uitgenodigd en gevraagd naar zijn/haar mening. Hierbij is het overigens niet zo dat de mening van het kind doorslaggevend zal zijn. Het is de rechter die uiteindelijk een beslissing neemt welke door de rechter in het belang van het kind wenselijk wordt geacht.

Indien u en uw ex-partner er onderling niet uitkomen, kunt u geheel vrijblijvend een afspraak met ons maken voor een oriënterend gesprek (telefoonnummer: 0516 – 567 123).

Marian Rosema

Terug naar overzicht